Сеќавање

136 приложени свеќи

Анте Поповски

3/6/1931 - 1/10/2003

Анте Поповски (Лазарополе3 јуни 1931 - Скопје1 октомври 2003) — македонски поетесеист, препејувач и публицист. Дипломирал медицина, но решил да си го посвети животот на литературата. Учествува во основањето на МААК. Бил директор на НИП „Нова Македонија“ и на „Вардар филм“, а во два мандати и претседател на Друштвото на писателите на Македонија. Член на МАНУ од 2001 година.

Избори од неговата поезија во посебни книги се објавени во АлбанијаГрцијаФранцијаРусијаТурцијаИталијаГерманијаВелика БританијаИндија.

Добитник е на наградите „Браќа Миладиновци“, „11 Октомври“, „Кочо Рацин“, „Гоцева повелба“ и на Меѓународната награда за најдобра песна „Premio Europa“.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top