Познати личности

394 приложени свеќи

Амелија Ерхарт

24/7/1987 - 2/7/1937

Амелија Мери Ерхарт (24 јули 1897 - исчезна 2 јули 1937) била американски пионер во авијацијата и авторка. Ерхарт била првата пилотка која летала сама преку Атлантскиот Океан. Таа поставила многу рекорди, напишала книги за нејзините искуства како пилот и била инструментална во формирањето на The Ninety-Nines, организација за жени пилоти. Таа била член на Националната Партија на Жените и ран поддржувач на Амандманот за Еднакви Права. Кога се обидела да направи кружен лет околу светот во 1937 година, Ерхарт исчезнала над центарот на Тихиот Океан во близина на Хауланд Ајленд.

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top