Познати личности

Исадора Данкан

26/5/1877 - 14/9/1927

Исадора Данкан (26 мај 1877 – 14 септември 1927) била американска танчарка. Многумина ја сметале за мајка на модерниот танц. Нејзината наклонетост кон марами кои се веат била причината за нејзината смрт во една налудничава, автомобилска несреќа во Ница, Франција, вечерта на 14 септември 1927 година. Имено, долгата свилена марама на Данкан, се заглавила на едно од тркалата и задната осовина на автомобилот во кој се возела. Според соопштенија од Ница, г-ца Данкан на чуден начин паднала од отворениот автомобил во кој се возела и веднаш починала поради јачината на ударот со која паднала на плочникот. Други извори ја опишуваат незијанта смрт како последица од давење, каде што се споменува дека дури и главата и’ била отсечена од случајното затегнување на марамата околу нејзиниот врат.
Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top