Познати личности

394 приложени свеќи

Дијана принцеза од Велс

1/7/1961 - 31/8/1997

Дијана, принцезата од Велс (1 јули 1961 - 31 август 1997) беше член на британското кралско семејство и меѓународно позната личност кон крајот на 20 век, како прва жена на Чарлс, принцот од Велс, со кого се омажи на 29 јули 1981 година и ги имаше синовите Вилијам и Хари. Бракот кој заврши со развод на 28 август 1996 година. Дијана доби признание за нејзината добротворна работа, како и за нејзината поддршка на Меѓународната кампања за забрана на нагазни мини. На 31 август 1997 година Дијана беше смртно повредена во сообраќајна несреќа на патниот тунел кај мостот Алма во Париз, која исто така предизвика смрт кај нејзиното тогашно момче Доди Ал Фајед и кај Анри Пол, нивниот возач и вршител на должноста обезбедување во хотел Риц во Париз.

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top