Сеќавање

400 приложени свеќи

Џон Ленон

9/10/1940 - 8/12/1980

Џон Винстон Ленон, МБЕ (подоцна Џон Оно Ленон) (9 октомври 1940– 8 декември 1980) е познат како пејач, композитор и гитарист на групата Битлси. Неговата креативна кариера содржи и епизоди во кои Ленон може да се опише како политички активист, уметник, актер и писател. Дел е од тимот Ленон-Мекартни, можеби најуспешното кант-авторско дуо во историјата на рок-музиката. Тој е една од големите музички икони на дваесетиот век. Негова жена е Јапонката Јоко Оно, со која се венчал на 20 март 1969 година. На 8 декември 1980 година Ленон е застрелан од еден негов психички пореметен обожавател, Марк Дејвид Чепмен, во Њујорк.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top