Сеќавање

333 приложени свеќи

Oгист Роден

12/11/1814 - 17/11/1917

Франсоа Огист Рене Роден (француски: François-Auguste-René Rodin) (12 ноември 1840 - 17 ноември 1917) бил познат француски скулптор. Поради неговите извонредни дела тој се смета за основоположник на модерната европска скулптура. Работел во истиот период со сликарите импресионисти. Негова најзначајна заслуга е внесувањето на психолошкиот елемент и послободното третирање на скулптурската материја и на фигурата. Роден е еден од малкуте скулптори кои се широко познати надвор од заедницата за визуелни уметности. Негови најпознати дела се „Мислителот“, „Бакнежот“, „Граѓаните на Кале“ и „Балзак“.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top