Сеќавање

316 приложени свеќи

Федерико Фелини

20/1/1920 - 31/10/1993

Федерико Фелини, (италијански: Federico Fellini) (20 јануари, 1920, Римини, Италија – 31 октомври, 1993, Рим, Италија) бил познат италијански филмски режисер. Фелини се смета за еден од највлијателните и најпочитуваните режисери на 20-от век.

Фелини вкупно направи дваесет филмови, од кои последниот е создаден три години пред неговата смрт (31 октомври, 1990).

Неверојатна способност на балансирање на целосна спротивност во совршена хармонија, документарен однос кон реалноста проткаен со прашања на оваа реалност, на стилизација, визуелизација имагинација, критички став и прагматични општествени практики поврзани во комедија, го одбележуваат Фелини како еден од најдобрите филмски режисери на 20-от век.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top