Сеќавање

341 приложени свеќи

Вилијам Фокнер

25/9/1897 - 6/7/1962

Вилијам Фокнер (англиски: William Faulkner) (25 септември 1897 – 6 јули 1962) е американски писател, добитник на Нобеловата награда. Роден во Мисисипи, САД се смета за еден од највлијателните писатели на почетокот на 20 век. Фокнер е познат по тоа што користи долги, извиткани реченици и уредно одбрана дикција што е во целосен контраст на минималистичкиот стил на неговиот ривал Ернест Хемингвеј. Некои сметаат дека Фокнер е единствениот американски модернист кој ја следи експерименталната традиција на европските писатели. Неговите дела се познати како романи на тек на свест, со неколку наратори и повеќе точки на гледање како и временски смени.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top