Сеќавање

344 приложени свеќи

Клара Цеткин

5/7/1857 - 20/6/1933

Клара Цеткин (родена Ајснер;  5 јули 1857 – 20 јуни 1933) била  германски марксистички теоретичар, активист и борец за правата на жената. Во 1911 го организирала првиот Меѓународен ден на жената. До 1917 била активна во Социјалдемократската партија на Германија, потоа се придружила на Независната социјалдемократска партија на Германија (USPD) и нејзиното крајно лево крило, Сојуз Спартакус; ова крило подоцна прераснало во Комунистичката партија на Германија (KPD), која ја претставувала во Рајхстагот во текот на Вајмарската Република од 1920 до 1933. Кога Адолф Хитлер и неговата Националсоцијалистичка германска работничка партија ја презеле власта, Комунистичката партија на Германија била забранета во Рајхстагот, по пожарот на Рајхстагот во 1933 година. Цеткин заминала во егзил за последен пат, овојпат во Советскиот Сојуз. Таа умрела таму, во Архенагелское, близу Москва, во 1933 година, на возраст од скоро 76 години. Таа била погребана во некрополата во Кремлинските ѕидини во Москва.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top