Сеќавање

334 приложени свеќи

Карл Густав Јунг

26/7/1875 - 6/6/1961

Карл Густав Јунг (Carl Gustav Jung) (26 јули 1875 – 6 јуни 1961) бил швајцарски психијатар, основач на движењето познато како аналитичка психологија. Медицина дипломирал и докторирал во Базел. Во 1904-та година го разработил методот на тестирање кој станал стандардна постапка во откривањето на „комплекс“.И покрај тоа што Јунг му се восхитувал на Фројд, тој никогаш не се согласил со неговата теорија и затоа решил да не тргне по стапките на својот ментор. Јунг го посветил својот живот на истражување на човековиот ум. Јунг е зачетник на тн. комплексна психологија во која се разликуваат два слоја  на потсвесното: лично потсвесно, дадено со онтогенеза и со лично искуство, и колективно потсвесно, во кое се наталожени својства стекнати со филогенеза и со општиот историски развој.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top