Сеќавање

342 приложени свеќи

Беджих Сметана

2/3/1824 - 12/5/1884

Беджих Сметана (чеш: Bedřich Smetana) е чешки композитор и диригент. Роден е во Литомишал на 2 март 1824, починал во Прага, на 12 мај 1884 година. Оперите на Беджих Сметана, заедно со симфониската поема "Влтава", ќе му донесат голема слава. Во нив, композиторот директно ги "нотира" сликите од животот на неговиот народ, на луѓето во Чешка со нивните добри и лоши особини. Тој го слика чешкото село на своето време, или, пак, се враќа далеку во минатото. 

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top