Сеќавање

341 приложени свеќи

Алберт Хичкок

13/8/1899 - 29/4/1980

Алфред Џозеф Хичкок (Лентонстаун, 13 август 1899 - Лос Анџелес, 29 април 1980) бил британски филмски режисер, тесно врзан за трилер- жанрот. Под влијание на експресионизмот од Германија, тој почнува да режира во Англија и работи во САД од 1939 година. Со повеќе од 50 филмови со негов потпис и кариера преку 6 децении, тој останува еден од најпознатите и најпопуларните режисери на сите времиња. Неговите иновации и визии влијаат врз голем број на филмски работници, продуценти и актери. Единствен оскар за најдобар филм од неговите остварувања има добиено „Ребека“, но за негови најпознати и најдобри филмови се сметаат „Психо“ и „Вртоглавица“.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top