Сеќавање

324 приложени свеќи

Никола Карев

23/11/1877 - 27/4/1905

Никола Јанакиев Карев (Крушево, 23 ноември 1877 - с. Рајчани, Кочанско,27 април 1905) бил македонски социјалист, учесник во македонското револуционерно движење, член и раководител на Македонската револуционерна организација и раководител („претседател“) на Крушевската република. Никола Карев загинал кај месноста Свиланово, во близина на селото Рајчани, Кочанско, во борба против османлиската војска. Посмртните останки на Карев, во 1953 година, по повод одбележувањето на 50-годишнината од Илинденското востание, биле пренесени во Крушево. На 11 април 1990 година, тие биле пренесени во Македониумот.

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top