Сеќавање

516 приложени свеќи

Џорџ Гордон Бајрон

22/1/1788 - 19/4/1842

Џорџ Гордон Бајрон, шестиот барон Бајрон (Лондон, 22 јануари 1788 -19 април 1824, Мисолонги) бил англо-шкотски поет и водечка фигура во романтизмот. Тој бил олицетворение на слободен човечки дух во бунтот против поредокот и рамките на тогашното општество, па оттука и неговата голема популарност кај европските народи, кои биле под јаремот на туѓинскиот и на домашниот деспотизам. Меѓу неговите најпознати дела се „Странствувањето на Чајлд Харолд“ и „Дон Жуан“. Последново дело останало недовршено по неговата смрт. 

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top