Сеќавање

Паскал Сотировски

23/11/1927 - 20/1/2003

Паскал Сотировски (Врбен, Гостиварско, 23 ноември 1927 - Париз, Франција, 20 јануари 2003) бил светски познат македонски научник -астрофизичар. Во 1961 година од Скопје испратен е на специјализација по астрофизика на Сорбона, Париз. Таму дипломирал астрофизика и станува член на Францускиот Национален Центар за научни истражувања - високо признание во научните кругови. Тој е член и на Одделението за соларна и планетарна астрономија на Франција, а 1991 година е избран за член на МАНУ, надвор од работниот состав. Д-р Паскал Сотировски имал свој кабинет во обсерваторијата „Медон” во Париз, неговите трудови се објавувале во сите научни списанија ширум светот. 

Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top