Жална вест

361 приложени свеќи

Драган Николиќ

20/8/1943 - 3/11/2016

Роден е во 1943 година во Белград, а по основното училиште се запишал во гимназија, која не ја завршил бидејќи се преместил во економско училиште. Потоа се запишал на Академијата за театар и како седумнаесетгодишник е најмлад студент. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Белград.Филмската кариера ја започнува во 1964 година со улогата во филмот „Вистинска состојба на работите“.Играл во повеќе од триесет филмови меѓи кои во „Хороскоп“, „Балкан експрес“, Ветената земја“, „Послендиот круг во Монца“ и други. Најголема популарност му носи ликот на Прле од филмовите и серијата „Отпишани“, и „Враќање на отпишаните“, а се истакна во шоу програмата „Образ до образ“, заедно со сопругата Милена Дравиќ.Во 2000 година ја добил наградата „Павле Вуисиќ“, која се доделаува за животно дело.
Оставете порака

Преглед на пораки


  • Нема оставено пораки

Приложете свеќа


Да можете да праќате​ пораки​ ​под Тажната вест/Тажниот помен​ потребно е да сте најавени на веб страната ако немате корисничка сметка тогаш регистрирајте се бесплатно.

Top